Waarom earthships? Voor energie en milieu.

Energieoverzicht earthshipEen Earthship heeft bij de bouw en in het gebruik een zeer lage milieubelasting. Volgens de rekenmethode van het NIBE (GreenCalc) reduceert een Earthship de totale milieubelasting tot minder dan een derde van wat gebruikelijk is in een qua oppervlak vergelijkbare woning.

Een Earthship maakt gebruik van eenvoudig aan te leren technieken. Ook niet technisch-geschoolde mensen kunnen meehelpen met de bouw. In de praktijk blijkt dat iemand die bij een vorig bouwproject actief heeft meegewerkt, in staat is om het volgende Earthship zelf te bouwen.

Een Earthship is bij de bouw en bij gebruik goedkoper dan reguliere woningbouw. Dit komt omdat in de bouw gebruik wordt gemaakt van afval- en restmateriaal, dat vaak ruimschoots en gratis voorhanden is. Doordat een Earthship zelfvoorzienend is, zijn er geen kosten van electriciteit en drinkwater. Bij de bouw van een Earthship kan gebruik gemaakt worden van relatief veel niet technisch-geschoolde medewerkers. In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van vrijwilligers. Een Earthship kost grofweg € 250,- per vierkante meter, exclusief grondkosten en arbeidsloon.

In deze tijd van energieschaarste is een earthship een goede overweging om op energie te besparen.

1 thought on “Waarom earthships? Voor energie en milieu.”

 1. Hoi, Ik las even je site en kwam je prijs tegen van 250 euro per m2. Dat vind ik heel erg optimistisch. Ik adviseer om een nauwkeuriger calculatie te maken dan met dit getal aan de slag te gaan. Ik bouw momenteel een strobalenhuis en de stro kost een paar duizend euro en is relatief dus erg goedkoop. Toch kom ik uit op misschien wel 1700 euro per vierkante meter (exclusief grond). Ik denk dat je door als zelf te doen maximaal de helft kunt besparen (ik doe overigens ook heel veel zelf, maar je kunt gewoon niet alles zelf. Zeker als je tijdsdruk hebt. Maar… een goede keuken met zuinige apparatuur bijvoorbeeld kost gewoon ook veel geld. Ik wilde geen plastic. Houten keukens zitten in de hoogste prijsklasse. Ik heb voor 23.000 euro aan verwarmingsinstallaties (solar en biomassa), ondanks dat ik een passive solar design heb (wat een eartship natuurlijk ook is. Regenwateropvang en waterrecycling kost me 16.000 euro en dan is het nog niet eens drinkbaar.

  Een werkend eartship in onze regionen werkt alleen na forse aanpassingen aan het originel concept. Anders wordt het gewoon niet warm en blijft het vochtig.

  Ik wilde zelf ook ooit een eartship bouwen, maar ben overgestapt naar strobalen en probeer daar zoveel mogelijk van de voordelen van het eartship in mee te nemen. Maar dan dus met de voordelen van goede isolatie en een ademend huis…

  Ik overweeg nu om wat bijgebouwen met banden te gaan bouwen. Maar ik woon in Duitsland en daar zit je met behoorlijk strenge regels. Ik onderzoek nu wat mogelijk is…

  Cheers,
  Jeroen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *