Blue Zones: Oases van lang en gezond leven

Blue Zones - Blauwe zones

Allemaal denken we wel eens aan het eeuwig leven. Echter weten we ook dat bij ouder worden ook de gebreken komen. Met als gevolg dat we eigenlijk niet kunnen genieten van een lang en gezond leven. Op onze aarde zijn er 5 oases waar mensen langer en gezond leven dan de rest van de wereld, de zogenoemde blue zones.

Wat zijn ‘Blue Zones’?

Blue zones zijn gebieden in de wereld waar de bevolking aantoonbaar langer leeft in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Het zijn vaak afgelegen regio’s waar de inwoners leven volgens een specifieke leefstijl en in een gunstige leefomgeving. Gemiddeld worden de mensen tussen de 90 en 100+ jaar. Er zijn 5 gebieden die duidelijke overeenkomsten tonen die als redenen gezien kunnen worden waarom de mensen zo oud worden. Men is dagelijks in beweging, eet gevarieerd en vitaminerijk, hechte gemeenschap/familieband en weinig stress.

Het begrip ‘Blue Zones’ ontstond voor het eerst na aanleiding van een artikel van National Geographic Magazine in november 2005, “The Secrets of a Long Life” van Dan Buettner. In het artikel beschrijft Buettner de 5 gebieden en waarom mensen daar langer leven dan gemiddeld op basis van observaties ter plekke.

De vijf Blue Zones

De vijf Blue Zones zijn:

 • Ikaria, Grieks eiland
 • Loma Linda, Californië
 • Sardinië, Italiaans eiland
 • Okinawa in Japan
 • Nicoya in Costa Rica

Ikaria, Grieks eiland

Over Ikaria zegt men ook wel het eiland waar men vergeet te sterven. Één op de 3 Ikarianen wordt ouder dan 90 en dementie kent men nagenoeg niet. Het kleine rotsachtige eiland in de Egeïsche Zee kent een rijke historie door invasies van de Perzen, Romeinen en Turken. Met als resultaat, een geïsoleerde rijke cultuur rijk aan traditie en familie waardes.

Op Ikaria drinkt men graag sterke rode wijn, speelt men tot laat domino en geniet men van een relaxte levensstijl waarbij de klok geen rol speelt. Schone lucht, aangenaam briesje wind en prachtig ruw landschap zorgen voor een leven in de open lucht en een actieve levensstijl.

Loma Linda, Californië

Het Kerkgenootschap Zevende-dags Adventisten in het zonnige deel van Zuid Californië is in de jaren 1840 gesticht. In de twintigste eeuw heeft dit zich verder ontwikkeld tot een een genootschap waar gezondheid een centrale rol speelt bij het geloof.

Tegenwoordig vormt een community van 9.000 Adventisten het hart van de Blue Zone. Ze leven ruim 19 jaar langer dan gemiddeld en dit wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan een vegetarisch dieet en regelmatige beweging. Adventisten roken en drinken niet.

Sardinië, Italië

Sardinië was de eerste blue zone die als zodanig herkend werd. Het betreft een cluster aan dorpen in een geïsoleerde deel van het eiland. Zo geïsoleerd zelfs dat de genen van de oorspronkelijke bewoners nog in stand zijn. Het resultaat is 10x hoger aantal honderdjarigen dan in de Verenigde Staten.

Daarbij komt dat de inwoners ook qua cultuur geisoleerd zijn en hun tradities behouden hebben. Ze hebben een gezonde levensstijl, waarbij ze nog zelf jagen, vissen en voedsel verbouwen. De vrienden- en familieband is heel sterk en wordt er veel plezier gemaakt en regelmatig wijn gedronken.

Okinawa, Japan

De eilanden in het zuiden van Japan staan al eeuwen bekend om de hoge leeftijd die mensen behalen en staat zelfs bekend als het land van de onsterfelijken. Op Okinawa heeft men minder kanker, minder hart- en vaatziekten en dementie  dan in in Amerika. De vrouwen op Okinawa leven langer dan waar ook ter wereld.

Wellicht is het grootste geheim hun devotie aan vrienden en familie. Ze onderhouden een sterk sociaal netwerk, die ze “moai” noemen, een vriendengroep voor het leven, waarbij men altijd klaar staat voor elkaar. Op Okinawa heeft men ook een sterk gevoel voor een doel in het leven, een drijvende kracht in hun leven die ze “ikigai” noemen.

Nicoya, Costa Rica

Costa Rica is een land wat een goede economische situatie kent met een uitstekende gezondheidszorg. Dit zorgt er al voor dat in heel Costa Rica mensen al bovengemiddeld ouder worden. Echter op de 80 kilometer lange peninsula Nicoya spelen nog andere factoren mee die ervoor zorgen dat men nog ouder kan worden.

Een dan van is de “plan de vida”, wat voor een positieve kijk zorgt op het leven en ervoor zorgt dat ouderen actief blijven op latere leeftijd. Een andere is een sterke familieband en dat men veel plezier met elkaar maakt. Honderdjarigen op Nicoya, bezoeken nog dagelijks hun buren en leven meestal bij hun familie en kinderen of kleinkinderen, wat ook zorgt voor een doel in het leven.

Gezonde levensstijl

Uit het onderzoek van Buettner worden negen elementen besproken die invloed lijken te hebben op een gezond en lang leven:

 • Beweging: In alle 5 de blue zones zie je dat de mensen iedere dag actief zijn. Niet specifiek met sporten, maar met werkzaamheden die voor een soort natuurlijk beweging en fitheid zorgen.
 • Doel: Hiermee wordt niet zozeer een levensdoel of een ander hoog doel, maar dat men iedere dag een duidelijk doel heeft wat men wil doen. Dit zorgt voor focus en rust.
 • Stress: Stress is natuurlijk niet goed. Door bepaalde dagelijks routines na te leven beperkt men de stress, zoals een dutje of een moment waarin je even stilstaat bij je vrienden en familie.
 • 80% regel: Stop met eten als je 80% vol zit. Vaak eten we te lang door en zitten we te vol. De 20% minder calorie-inname kan het verschil maken tussen gewichtsbehoud of toename.
 • Bonen en plantaardig voedsel: Het is opvallend dat men vaak eigen groenten en bonen verbouwen. Ook eet men beperkt vlees en in kleine porties.
 • Wijn: Behalve in Loma Linda drinkt men in de andere zones dagelijks 1 – 2 glazen wijn. Het bevordert de bloedsomloop en verhoogt de gezelligheid.
 • Gelijkgestemden: In de blue zones is nagenoeg iedereen aangesloten bij een bepaalde geloofsgemeenschap. Die verbondenheid en samenhorigheid zorgt voor een soort innerlijke kracht en rust.
 • Familie: Familie en naasten staan op de eerste plaats. Men woont bij elkaar of in geval van familie woont in hetzelfde huis. Men is trouw en investeren veel in het gezin en zorg voor kinderen.
 • Vrienden: In de blue zones heeft men een hechte vriendengroep. Men ondersteunt elkaar levenslang door dik en dun.

Verwijzingen: